Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε στο Reuters Health, οι άνθρωποι που ξαναμένουν μόνοι τους μετά το διαζύγιο είναι σε κάπως καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ αυτούς που βρίσκονται «στην ευτυχία του γάμου».
Στην έρευνα συμμετείχαν 6.900 άνδρες και 1.971 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από τρία χρόνια στην Κλινική Cooper στο Ντάλας του Τέξας. Για τους σκοπούς της έρευνας, οι συμμετέχοντες εξέθεσαν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους και υπεβλήθησαν σε σωματικές εξετάσεις καθώς και σε τεστ με διαδρόμους για τη μέτρηση της φυσικής τους κατάστασης.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την οικογενειακή κατάσταση των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που παρέμειναν ανύπαντρες, κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρουσίασαν μικρή αύξηση στα επίπεδα της φυσικής κατάστασής τους, με την πάροδο του χρόνου. Η εν λόγω αύξηση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών που παντρεύτηκαν.
Επίσης, σημαντικό εύρημα ήταν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου σημείωσαν πτώση στην καρδιοαγγειακή κατάστασή τους, ύστερα από τεστ σε διάδρομο γυμναστικής. Αντιθέτως, οι άνδρες που χώρισαν κατά τη διάρκεια της μελέτης παρουσίασαν μέτρια αύξηση των επιπέδων της φυσικής τους κατάστασης, ενώ όσοι παντρεύτηκαν εμφάνισαν πτώση, ομοίως και οι ανύπαντροι, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Τα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology» (Αμερικάνικο Περιοδικό Επιδημιολογίας), δεν αποδεικνύουν ότι η αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση προκαλεί άμεσα την αλλαγή της φυσικής κατάστασης προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την άποψη ότι, όταν οι άνθρωποι είναι παντρεμένοι, και προφανώς πια, εκτός «προσφοράς και ζήτησης», έχουν την τάση να χαλαρώνουν. Εφόσον, όμως, παραμένουν ανύπαντροι ή παίρνουν διαζύγιο, έχουν περισσότερα κίνητρα να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ της φυσικής κατάστασης τον ανύπαντρων ατόμων και των παντρεμένων ζευγαριών.
Στην παρούσα μελέτη, οι αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση συνδέονταν με μικρές μόνο αλλαγές της φυσικής κατάστασης, ανέφερε σε e-mail στο Reuters Health ο επικεφαλής των ερευνών δρ. Francisco Β. Ortega, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, και τόνισε ότι τα επίπεδα φυσικής κατάστασης κάθε ατόμου εξαρτώνται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της γενετικής, των συνηθειών άσκησης, της σύνθεσης του σώματος και πάνω απ’ της γενικής κατάστασης της υγείας.
Αλλά, εάν οι πρόσφατα παντρεμένοι γνωρίζουν ότι η φυσική τους ικανότητα ενδεχομένως θα εξασθενούσε, θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο να διατηρούν μία ρουτίνα άσκησης, σύμφωνα με τον Ortega και τους συνεργάτες του.
Συνεχίζοντας με τα ευρήματα της έρευνας για τους άνδρες, οι διαφορές ήταν πιο εμφανείς, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους διαζευγμένους και τους ξαναπαντρεμένους.
Οι άνδρες που χώρισαν κατά τη διάρκεια της μελέτης έδειξαν αύξηση των επιπέδων φυσικής κατάστασης, ενώ όσοι παρέμειναν παντρεμένοι δεν σημείωσαν αλλαγή. Εν τω μεταξύ, οι άνδρες που ήταν διαζευγμένοι στην αρχή, με την πάροδο του χρόνου, έδειξαν μια γενική πτώση στη φυσική τους κατάσταση – αλλά η πτώση ήταν πιο απότομη μεταξύ εκείνων που είχαν ξαναπαντρευτεί.
Δεν υπήρξε καμία ένδειξη κάποιου «οφέλους» από το διαζύγιο μεταξύ των γυναικών, ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι ίσως ένας λόγος για αυτό θα μπορούσε να ήταν το γεγονός ότι στη μελέτη συμμετείχαν πολύ λιγότερες γυναίκες από άνδρες, και ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των γυναικών άλλαξε την οικογενειακή του κατάσταση κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Τα εν λόγω ευρήματα τονίζουν τον ρόλο των κοινωνικών παραγόντων σε ό,τι αφορά στα επίπεδα της φυσικής κατάστασης των ανθρώπων και, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή για πρώτη φορά παρέχει στοιχεία, ότι οι οικογενειακές μετατροπές αποτελούν σημαντικό κοινωνικό ερέθισμα που μπορεί να επηρεάσει τη φυσική κατάσταση. Κάτι που βεβαίως ταιριάζει με τη γενική ιδέα ότι οι μεγάλες μεταβολές στη ζωή επηρεάζουν τις συνήθειες που αφορούν στην υγεία των ανθρώπων, σημείωσε ο δρ Steven N. Blair, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, Columbia, ο οποίος επίσης πήρε μέρος στη μελέτη και συνεχίζει πως μερικές φορές αυτές οι επιρροές είναι θετικές και άλλοτε αρνητικές, ενώ πιστεύει ότι το μήνυμα προς το κοινό είναι ότι πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων των μεταβολών στη ζωή και να προσπαθούν να κάνουν σχέδια για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
—