Μία νέα μελέτη σχετικά με παντρεμένα ζευγάρια, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο των Συνεργαζόμενων Επιστημονικών Συλλόγων Ύπνου στη Μινεάπολη, υποδηλώνει ότι στις περιπτώσεις που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν, η ποιότητα των σχέσεων με τους συζύγους τους, πάσχει.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης κατά τη διάρκεια 10 νυχτών, η επικεφαλής ερευνήτρια Wendy Troxel, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh και οι συνεργάτες της καταμέτρησαν την ποιότητα ύπνου 35 παντρεμένων ζευγαριών χρησιμοποιώντας ένα actigraph, μία οθόνη δηλαδή σε μέγεθος ρολογιού, που καταγράφει μοτίβα παύσης και δραστηριότητας κατα τη διάρκεια του ύπνου.
Εκτός από τη καταμέτρηση του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε άτομο που συμμετείχε στην έρευνα για να αποκοιμηθεί, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συνολική χρονική διάρκεια του ύπνου τους, καθώς και πόσες φορές ξύπνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε μία σειρά από σύντομα καθημερινά ερωτηματολόγια, οι συμμετέχοντες της μελέτης ανέφεραν επίσης εάν είχαν αρνητικούς συσχετισμούς, όπως αισθήματα παραμέλησης, ή θετικούς, όπως το συναίσθημα της υποστήριξης ή της εκτίμησης με τον σύζυγό τους εκείνη την ημέρα.
Η μελέτη κατέληξε στο ότι, όσο περισσότερο χρόνο έπαιρνε στις γυναίκες να αποκοιμηθούν, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να αναφερθούν αρνητικοί συσχετισμοί μεταξύ των συντρόφων, όπως το να αισθάνονται ότι παραμελούνται ή ότι επικρίνονται την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο, δεν ίσχυε το ίδιο για τους άνδρες. Οι μελετητές δεν βρήκαν καμιά σχέση μεταξύ του χρόνου που χρειαζόταν ο σύζυγος για να κοιμηθεί και των συσχετισμών του ζευγαριού την επόμενη ημέρα. Επομένως, γιατί ο ύπνος του συζύγου δεν επηρέασε ομοίως τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας;
Η Troxel ανάφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο επικοινωνιακές και εκφραστικές στις σχέσεις, ενώ οι άνδρες ίσως είναι περισσότερο κατασταλαγμένοι, έτσι μετά από έναν κακό ύπνο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκφράσουν ευερεθιστότητα ή απογοήτευση, σε αντίθεση με τους άνδρες που είναι πιο συγκρατημένοιΗ ερευνήτρια Wendy Troxel, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (που ήταν και η επικεφαλής της έρευνας για την οποία μιλήσαμε στο πρώτο μέρος του θέματος) και οι συνεργάτες της λένε ότι οι έρευνες σχετικά με τα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία, τείνουν να εστιάζουν στο άτομο που επηρεάζεται άμεσα. Ωστόσο προσθέτουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα στον ύπνο θα έπρεπε ίσως να θεωρούνται – και να αντιμετωπίζονται ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι σχέσεις του ασθενούς και οι κοινωνικοί του συσχετισμοί.
Προς υπεράσπιση αυτού τοποθετούνται και ειδικοί που ναι μεν δεν συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, αλλά έχουν ερευνήσει την επίδραση των κοινωνικών παραγόντων στον ύπνο και αναφέρουν ότι το άτομο με το οποίο μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας κάθε νύχτα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ποιότητα του ύπνου μας.
Κατά μέσο όρο, και οι δύο πλευρές ήταν πιθανό να αναφέρουν περισσότερους αρνητικούς συσχετισμούς και λιγότερο θετικούς, στην περίπτωση που η γυναίκα είχε πρόβλημα να αποκοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ. Αν και οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιον συνδετικό κρίκο μεταξύ του συζυγικού ύπνου και των γαμήλιων συσχετισμών τους, αυτό που βρήκαν, ήταν το ότι οι άντρες είχαν την τάση να κοιμούνται λιγότερο από ότι συνήθως ύστερα από μια ημέρα θετικής αλληλεπίδρασης με τις συζύγους τους.
Η Troxel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να κοιμόμαστε λιγότερο δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να σημάνει περισσότερη οικειότητα με τον σύντροφο μας. Σε αντίθεση με μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά, τα ευρήματα δεν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από άλλους εμπειρογνώμονες, οπότε περεταίρω έρευνα θα βοηθήσει για να κατανοήσουμε όχι μόνο τη βαρύτητα αλλά και τις προεκτάσεις των παραπάνω συμπερασμάτων.
Πηγή: cnn
—