Οι νέοι, κατά μέσο όρο 16 ετών, είναι νηφάλιοι, όταν κάνουν το σεξουαλικό ντεμπούτο τους με κάποιον που γνώρισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται μόλις στο ήμισυ των σεξουαλικών επαφών των νέων ή ευκαιριακών παρτενέρ αποκαλύπτει μια μεγάλη έρευνα για τις σεξουαλικές συνήθειες, διαθέσεις και τη γνώση των νέων σχετικά με τον έλεγχο των μεταδοτικών νόσων, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ για λογαριασμό του Σουηδικού Ινστιτούτου.
Ο Ronny Heikki Tikkanen, ένας από τους ερευνητές που στήριξαν τη μελέτη, κατά την οποία ρωτήθηκαν 15.000 νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 29 σε ολόκληρη τη Σουηδία, υποστηρίζει ότι πρέπει να πειστούν οι νέοι να αντιμετωπίζουν τα προφυλακτικά ως ουσιώδες μέρος του σεξ. Και προσθέτει πως το γεγονός ότι τόσοι πολλοί δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά, αν και γνωρίζουν ότι αυτά προσφέρουν προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να γίνουν προσπάθειες σχετικά με τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές.
Η έρευνα καταδεικνύει σαφώς ότι εκείνοι που αρχίζουν να κάνουν σεξ σε μικρή ηλικία και είναι γενικά διατεθειμένοι να διακινδυνεύουν με αλκοόλ και ναρκωτικά είναι επίσης διατεθειμένοι να κάνουν το ίδιο και με το σεξ. Παράλληλα, είναι πιο σύνηθες αυτοί που ρισκάρουν να είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για το σεξ. Όσοι εντοπίστηκαν, κατά τη μελέτη, να έχουν εκτεθεί σε σεξουαλικούς κινδύνους έχουν αντιμετωπίσει σε γενικές γραμμές το HIV με πρωτοβουλίες πρόληψης, χωρίς όμως αυτό να έχει επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά τους.
Η Margareta Forsberg, Ε & Α διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών Ελέγχου, λέει ότι «πρέπει να γίνει καλύτερη δουλειά για τον προσδιορισμό των νέων που αναλαμβάνουν ρίσκα». Και προσθέτει ότι πρέπει επίσης να αποκτηθεί μεγαλύτερη επίγνωση της σχέσης μεταξύ των σεξουαλικών κινδύνων, των ναρκωτικών και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εάν βρεθούν υποστηρικτικές δομές για το πρώιμο στάδιο, τότε θα προκύψουν καλύτερες ευκαιρίες για την προώθηση της σεξουαλικής υγείας, της αυτοεκτίμησης και της ευημερίας.
Οι ερευνητές που διεξάγουν τη μελέτη αναζητούν τώρα νέες μεθόδους και στρατηγικές για το έργο της πρόληψης σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την υγεία των νέων.
«Οι νέοι άνθρωποι θέλουν οι κλινικές σεξουαλικής υγείας να είναι εύκολα προσιτές, τα προφυλακτικά να μυρίζονται σε διάφορα σημεία συνάντησης και το Internet να χρησιμοποιείται ευρύτερα για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης» αναφέρει η Jonna Abelsson, βοηθός ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. «Η μελέτη παρέχει οδηγίες σχετικά με τους τύπους πρωτοβουλιών που αφορούν στη ζωή των νέων. Πρέπει να σκεφτούμε αν θα χειριστούν τις καταστάσεις με τον σωστό τρόπο, όταν πρόκειται για την προσέγγιση αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από συμβουλές και υποστήριξη».
Η μελέτη KAB09 Ung είναι η μεγαλύτερη αυτού του είδους στη Σουηδία και ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν σημαίνει ότι έχει τεράστιες δυνατότητες για την αύξηση των γνώσεών μας και για τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ των διαφόρων τύπων εμπειρίας. Ωστόσο, επειδή η μελέτη έγινε εν μέρει μέσω ενός online ερωτηματολογίου, δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτική, αλλά προσφέρει ακόμα μια σημαντική συμβολή στη διαδικασία της πρόληψης, λόγω του μεγέθους της.
Πηγή: Ronny Heikki Tikkanen
Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ